De beste Agilist worden

De meeste Agile en Scrum opleidingen leren je de “regels van het spel”, de receptuur. Via het denken neem je de lesstof tot je en via het denken reproduceer je wat je geleerd hebt op een examen of in de praktijk.

En dat vinden we jammer. Want je bent zoveel meer dan alleen je denken. Je bent ook je lichaam met zintuigelijke waarneming, en je bent ook je emoties. En er is ook nog iets wat het hele zwikje bij elkaar houdt: je ziel.
Stuk voor stuk zijn het informatiebronnen die je kunt benutten.
En sterker nog, om de beste Agilist te worden heb je ze alle vier nodig en zul je ze alle vier moeten trainen.
Want Agile zijn is wat anders dan Agile doen op basis van wat bedacht is.

Waarom zou je maar 25% van je informatiebronnen gebruiken als je 100% beschikbaar hebt?

Vooral leren coachen vraagt ontwikkeling van je zintuigelijke waarneming, ontwikkeling van je emotionele leven en van je Zelf. Het intellectuele zit meestal wel goed, anders had je wel een andere baan dan die je nu hebt.

Belangrijke aspecten van coaching en leiderschap

Zowel in coaching als leiderschap werk je met twee belangrijke aspecten. De ene is relationeel gericht, door middel van het aangaan van een oprechte emotionele verbinding.  De ander is de dialoog om inhoudelijk tot resultaten te komen.
Voor beide aspecten is het nodig je bewust te zijn hoe je verbonden bent met je waarnemingen, je emoties en je denken.

Dialogue is seeking a greater truth by thinking together
– William Isaacs

Wist je dat onderzoek aangetoond heeft dat 70% van de communicatie in organisaties wordt gevuld met zaken die de dialoog blokkeren? Hoeveel tijd zou jouw organisatie kunnen besparen op vergaderingen?

De betekenis van de waarden van Scrum

In 2016 zijn vijf waarden toegevoegd aan de Scrum Guide: courage, focus, commitment, respect en openness.

Deze woorden zeggen op zichzelfstaand niet zo heel veel, cognitief kunnen we ze hooguit proberen te definiëren.

Ze krijgen pas betekenis als ze verworden tot overtuigingen, en komen pas ècht tot leven als het groepsovertuigingen worden. En om die vertaalslag te kunnen maken heb je júist de overige drie informatiebronnen nodig. Dan komt het niet op denken alleen aan, dan gaat het erom wie je bent, en hoe je het leven hebt aangetroffen.
Als Top-Agilist ben je je hier bewust van, waardoor je om kunt gaan met tegenstellingen in teams, je om ‘weet’ te gaan met mensen en hun onderling interacties en je kunt inspelen op vrijwel alle veranderingen.
Als Top-Agilist weet je, en dan niet alleen met je hoofd, wat en waarom veranderen zo verdomde lastig is. En dan kun je anderen leren om met die lastige veranderingen om te gaan

En het zijn precies juist deze dingen waar wij aandacht aan schenken.
Dus als je ècht wil leren, moet je bij ons zijn…

And I’ve always said to my kids, the hardest thing to listen to—your instincts, your human personal intuition—always whispers; it never shouts. Very hard to hear. So you have to every day of your lives be ready to hear what whispers in your ear; it very rarely shouts. And if you can listen to the whisper, and if it tickles your heart, and it’s something you think you want to do for the rest of your life, then that is going to be what you do for the rest of your life, and we will benefit from everything you do.

-Steven Spielberg